Jak se stravujeme v naší školní jídelně
Naše školní jídelna vaří denně kolem 460 porcí obědů, o vaření se v současné době stará celkem 5 pracovnic kuchyně.
Snažíme se školní kuchyň postupně vybavovat novými modernějšími stroji. V roce 2017 byl vyměněn např. míchací stroj na těsto, nerezový kotel 250 litrů na vaření polévky a velký pomocník dělička těsta.
V roce 2018 došlo na výměnu dalšího kotle na vaření, nově je k dispozici již druhý výkonný konvektomat, který působí šetrným způsobem na potraviny, udržuje nastavenou teplotu, vlhkost a vaření probíhá v páře. Tím je zachována biologická hodnota pokrmu, a celkově se snižuje množství použitých tuků ve stravě.
Jídlo by mělo splňovat nejen výživovou stránku, ale i tu estetickou. Rádi proto nabízíme k obědu suroviny čerstvé, vlastní výroby, různé kombinace zeleninových salátů, obvyklá i méně obvyklá jídla.
Děti objevily saláty upravené z hlávkového zelí, ředkviček, bílé ředkve, celeru, cherry rajčátek, polníčku. Snažíme se dochucovat pokrmy tak, aby to dětem chutnalo např. čerstvými bylinkami, ať je to bazalka, kopr, pažitka, zelená petrželka, nebo bylinky naložené v nálevu. Všichni mají možnost si sami nabírat množství, které sní.
Stalo se tradicí, že seznamujeme děti s novými chutěmi a kombinacemi, došlo např. k vyzkoušení pro mnohé z neznámých surovin jako třeba kuskus, tarhoňa, špecle, buď se zeleninou, masem, nebo jako příloha.
Také jsme postupně zařadili výborný putimský nebo celozrnný knedlík, obilovina quinoa, jáhly, červená a černá čočka beluga, fazole mungo, adzuki, nebo pečená zelenina ratatouille, baby špenát. Jako vložka do polévek špaldové krupky, hrachové nebo kukuřičné vločky.
U rybího masa, protože děti rybu nemají moc v oblibě, se snažíme o zajímavou úpravu např. smažením, zapečením se sýrem, zeleninou, bylinkovým či citronovým máslem nebo bylinkami samotnými.
Upřednostňujeme vaření spíše domáčtějšího rázu, bez polotovarů, nepoužíváme jakákoliv dochucovadla typu Vegeta apod.
Potraviny, zejména maso, zeleninu, mléčné výrobky se snažíme denně objednávat od místních dodavatelů.
V rámci pitného režimu mají strávníci každý den k dispozici pitnou vodu. Buď bez příchutě, nebo ochucenou citrusy, mátou. Dále nabízíme různé druhy ovocných sirupů, šťáv, zařazujeme také 100% mošt – kvalitní za studena lisovaná ovocná šťáva bez chemické konzervace, bez přídavku cukru. Připravujeme sypané čaje s příchutí máty, ostružin, hrušky, rybízu, jahod a zvláště v zimním období bylinkové čaje z šípků, nebo čaj lipový. Občas zařadíme kromě mléka i oblíbené kakao, bílou kávu, nebo mléčný koktejl s různými příchutěmi.
Děti si také oblíbily domácí jablkový kompot se skořicí, který krásně provoní jídelnu a i výborně chutná.
Mezi oblíbená jídla bezesporu patří jídla smažená, rajská omáčka, špagety na různé způsoby, buchtičky s krémem, krupice, také domácí buchty, mimochodem kuchařky jich musí stihnout naplnit a upéci 2500 kusů.
Při sestavování jídelníčku se řídíme stravovacími a hygienickými předpisy vydanými pro školní stravování.
Snažíme se o správnou vyváženost stravy, kterou sledujeme pomocí tzv. spotřebního koše (správný poměr jednotlivých skupin potravin – masa, ryb, luštěnin, mléka, mléčných výrobků, zeleniny, ovoce, cukrů, tuků, brambor).
Pracovnice školní jídelny jsou pravidelně proškolovány, jak v oblasti zdravé výživy, přísných hygienických předpisů a bezpečnosti práce.
Všem ve školní kuchyni i při nelehké práci záleží na tom, aby uvařené pokrmy byly vyvážené chuti, zdravé, pestré a aby všem strávníkům chutnalo.
Zpracovala: Pavla Burdíková, vedoucí školní jídelny
Přidáno 2. 11. 2018, autor: Hynek Hromada